HEVESY GYÖRGY

1885, Budapest - 1966, Freiburg

  Zürichben szerezte doktori címét és innen került Manchesterbe Rutherford mellé (1911). Itt dolgoztak együtt későbbi legjobb barátjával, Niels Bohrral.

 

  Az akkor fejlődő izotópkutatásokkal foglalkozva 1913-ban fedezte fel G. Panethel közösen a radioaktív nyomjelzést (ekkor még az izotóp elnevezést nem használták). 1920-tól Bohr intézetében dolgozik és két évvel később itt fedezte fel a hafniumot (rendszám 72). Megkezdte vizsgálatait a radioaktív nyomjelzés biológiai alkalmazási lehetőségeinek felderítésére.

 

 1926-1934-ig a freiburgi egyetem fizika-kémia tanszékének a vezetője volt. Ez idő alatt már állati szövetekben vizsgálta a nyomjelzést. Kutatásait Koppenhágában, majd Stockholmban folytatta és felfedezte az aktivációs analízist. Ezután csak biokémiai, biológiai és orvosi kutatásokkal foglalkozott.

 

  Miután az izotópokat mesterségesen is sikerült előállítani, ezek alkalmazásával érte el eredményeit. Az anyagcsere folyamatok vizsgálata, sejtek megújulása, molekulák útja, daganatok vizsgálata, stb. területen

 

  Munkásságáért 1943-ban kémiai Nobel-díjat kapott.

 

Copyright © Vajdasági Módszertani Központ Nagybecskerek | Designed by Zombori Tibor